Το Πόρισμα Πισσαρίδη: Ένα αδύναμο κείμενο για μια επιθετική στρατηγική του κεφαλαίου

του Πέτρου Σταύρου
Σταύρου.001
Στις 14 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε η τελική έκθεση του «Σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», της γνωστής και ως «Πόρισμα Πισσαρίδη». Από τους βασικούς συμβατικούς στόχους της έκθεσης ήταν η επιχειρηματολογία, η παροχή κατευθύνσεων και η συμβουλευτική στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς τις επενδύσεις των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 - 2027 και του νεοϊδρυθέντος Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία. Ο ουσιαστικός στόχος της μελέτης όμως είναι να αποτελέσει την «αναπτυξιακή» συνέχεια της πολιτικής των μνημονίων και των προγραμμάτων προσαρμογής.

Κατά τους μελετητές, με υπόρρητο τρόπο, τα προγράμματα προσαρμογής, παρότι έχουν σημαντικά σταθεροποιητικά και δημοσιονομικά οφέλη, έχουν ταυτόχρονα και υφεσιακές παρενέργειες -σαν κάτι αναπάντεχο, που δεν το επιδιώκουν τα προγράμματα προσαρμογής- που είναι δυνατόν να ρίξουν την οικονομία σε μακροχρόνιο φαύλο κύκλο μειωμένων προσδοκιών.

Μια έκθεση στα όρια της αποδοχής

Το τελικό κείμενο δεν διαφέρει πολύ από την ενδιάμεση έκθεση του καλοκαιριού του 2020. Η ποιότητα γραφής και ανάλυσης δεν ενθουσίασε καμία και κανέναν, ακόμα και στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο. Περισσότερο αποτελεί μια συρραφή από θεματικές μελέτες του ΙΟΒΕ και από παλαιότερα πονήματα του ίδιου του Πισσαρίδη και των συνεργατών του, παρά μια φρέσκια και διεπιστημονική ματιά στις δυνατότητες αναπτυξιακής διεξόδου από την παρούσα δύσκολη κατάσταση.

Επιστημονικά πάσχει, στα περισσότερα από τα κεντρικά της επιχειρήματα. Μεθοδολογικά και αναλυτικά είναι επιλεκτική
(διαβάστε ολόκληρο το άρθρο)

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το «rebranding της Ελλάδας»

του Χρήστου Βαλλιάνου
183Ε-Ο_Γ._ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ_ΣΤΗ_ΜΑΧΗ_ΤΟΥ_ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ_1826-2006.JPG
Το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, η Ελληνική Επανάσταση, είναι επίσης το γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο πληθώρας ιστορικών-θεωρητικών μελετών και ερμηνειών, αλλά ταυτόχρονα, το ιστορικό γεγονός που υπέστη την πιο βάναυση παραποίηση της πραγματικότητας από τη μεριά του επίσημου κράτους - και όχι μόνο. Για την κυρίαρχη ιστοριογραφία, που κωδικοποίησε η σχολή Παπαρηγόπουλου, το 1821 ήταν μια κορυφαία όντως στιγμή στην τρισχιλιετή ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους, αφού επιβεβαίωσε την ίδια τη διάρκεια και συνέχεια αυτής της διαδρομής, και προέκυψε ως εκδήλωση του «διακαούς πόθου του γένους» για την ανεξαρτησία και τον αυτοκαθορισμό του. Μάλιστα, κατά μια προγενέστερη προσέγγιση αυτής του Παπαρηγόπουλου, η Ελληνική Επανάσταση αποδείκνυε ότι οι Έλληνες διατήρησαν την εθνική τους συνείδηση παρά το ότι ο ελλαδικός χώρος οργώθηκε επί χίλια πεντακόσια χρόνια από κάθε είδους επιδρομές αλλοεθνών εισβολέων και κατακτητών, και την κατάλληλη στιγμή διεκδίκησαν το όραμα της «παλιγγενεσίας». (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο)

Και μετά η Ελλάδα κατέρρευσε

του Χρήστου Λάσκου
tsipras_merkel_renzi

Αυτή είναι η διατύπωση που χρησιμοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να φτάσει την αφήγησή του στα δικά μας. Η αυτοβιογραφία του, που φαίνεται πως προκαλεί μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, αφιερώνει ένα σημαντικό τμήμα της στο ελληνικό ζήτημα.
Και όχι χωρίς λόγο. Όπως γλαφυρά εξηγεί, ενώ η αμερικανική οικονομία το 2010, 3 χρόνια σχεδόν μετά από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης, αγκομαχούσε για να βρει έναν κάποιο βηματισμό και η απασχόληση έδειχνε τα πρώτα εξαιρετικά αδύναμα σημάδια ανάκαμψης, όλα στράβωσαν και πάλι, «όταν [η κρίση] στην Ελλάδα άρχισε να απειλεί να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση». (διαβάστε ολόκληρο το κείμενο)