Η ηγεμονία του προοδευτικού νεοφιλελευθερισμού

της Nancy Fraser
nancy

Απόσπασμα από το βιβλίο The Old is Dying and the New Cannot be Born, εκδόσεις Verso, 2019, σε μετάφραση Χρήστου Βαλλιάνου

Πριν από τον Τραμπ, το ηγεμονικό μποκ που κυριαρχούσε στην αμερικανική πολιτική ήταν ο προοδευτικός νεοφιλελευθερισμός. Παρ’ ότι ίσως ακούγεται ως οξύμωρο, επρόκειτο για μια πραγματική και πανίσχυρη συμμαχία δυο ανόμοιων εταίρων: από τη μια μεριά, των κοινά αποδεκτών φιλελεύθερων ρευμάτων των νέων κοινωνικών κινημάτων (του φεμινισμού, του αντιρατσισμού, της πολυπολιτισμικότητας, του περιβαλλοντισμού, και των LGBTQ δικαιωμάτων)̇̇ ̇ από την άλλη, των πιο δυναμικών, προωθημένων, εμβληματικών και χρηματοπιστωτικών τομέων της οικονομίας των ΗΠΑ (Γουόλ Στρητ, Σίλικον Βάλεϊ και Χόλυγουντ). Το συνεκτικό στοιχείο αυτού του παράδοξου ζεύγους ήταν ένας ιδιαίτερος συνδυασμός απόψεων σχετικά με την κατανομή και την αναγνώριση. (διαβάστε ολόκληρο το κείμενο)

Κοινοβουλευτισμός μετά ροπάλου

του Νίκου Σερντεδάκι*

35-vradini

από την εφημερίδα των Συντακτών 27/09/2020
Η ψήφιση του Νόμου 4703 από τη Βουλή για τις υπαίθριες συναθροίσεις αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Υπέρμαχος του νόμου υποστήριξε ότι όσοι εναντιώνονται στις εισαγόμενες ρυθμίσεις «δείχνουν κάποιες φοβίες οι οποίες ανάγονται στο παρελθόν, οι οποίες όμως ούτε από την πρόσφατη ιστορία μας δικαιολογούνται τόσο πολύ» (Αντώνης Μανιτάκης, parapolitika.gr, 14/7/20120). Μια τέτοια θέση τροφοδοτείται από μια κατανόηση για το παρόν και το παρελθόν, με το τελευταίο να συνιστά μουσειακό είδος και το πρώτο να προκύπτει αυτοφυώς, σχεδόν από παρθενογένεση.

Με δεδομένη την ανάγκη ανάλυσης της εκάστοτε συγκυρίας στο ευρύτερο δικό της πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον, ίσως θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το συγκυριακό παρόν συνιστά «στιγμή» που απορρέει από τις «συνυφάνσεις» της μακράς και της μέσης διάρκειας. Μ’ άλλα λόγια, δεν αρκεί να βλέπουμε το δέντρο (στο δάσος), αλλά και τις ρίζες του. (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο)