Η Ελλάδα, ενεργειακή αποικία Γερμανίας- Αυστρίας

<strong>Η Ελλάδα, ενεργειακή αποικία Γερμανίας- Αυστρίας</strong>

Με αφορμή την εξαγγελία της πρότασης για καλώδιο που θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την Ελλάδα σε Αυστρία και Γερμανία, το Δίκτυο συλλογικοτήτων για την Ενέργεια εξηγεί τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής, που μετατρέπει τη χώρα σε ενεργειακή αποικία και οδηγεί σε κοινωνική και οικολογική καταστροφή. Την  πρόταση -που έγινε υποτίθεται από την πλευρά της Ελλάδας- ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum. Το γεγονός ότι μια τέτοια πρόταση με τόσο σοβαρές επιπτώσεις θα έπρεπε να συζητηθεί στο εσωτερικό και όχι να ανακοινώνεται στο πλαίσιο ενός Forum, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται έξω από τη δημόσια συζήτηση. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δικτύου, «Δέκα χρόνια μετά από την εξαγγελία του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (ΠΕΚΑ) Γεωργίου Παπακωνσταντίνου με υφυπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, η ελληνική κυβέρνηση αναβιώνει το αξέχαστο πρόγραμμα’Ήλιος’’, με το οποίο υποτίθεται η χώρα θα αποπλήρωνε το χρέος, πουλώντας στη Γερμανία -στατιστικά ή πραγματικά- ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, των οποίων η ισχύς θα αυξανόταν σταδιακά έως το 2050.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου energypress.gr, ο ΑΔΜΗΕ έχει ετοιμάσει σχέδια δύο εναλλακτικών οδεύσεων καλωδίου 3 GW, που σε επόμενη φάση μπορεί να αναβαθμιστεί σε 9 GW, το οποίο ξεκινώντας από την Ελλάδα θα φτάνει στην Αλβανία. Στη συνέχεια, είτε θα ακολουθεί χερσαία διαδρομή μέσω Μαυροβουνίου, Κροατίας και Σλοβενίας για να καταλήξει στην Αυστρία και τη νότια Γερμανία είτε θα ακολουθεί υποθαλάσσια διαδρομή από τα παράλια της Αλβανίας μέχρι τη Σλοβενία και στη συνέχεια χερσαία προς Αυστρία και νότια Γερμανία. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προετοιμασία του φακέλου, έτσι ώστε το έργο να υποβληθεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI).

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Γιάννης Μάργαρης, ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί με βάση την παραδοχή ότι ο νέος στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της χώρας με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα είναι κοντά στα 25 GW για το 2030. Στην Ελλάδα υφίσταται εγκατεστημένη ισχύς έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 10 GW, ενώ άλλα έργα ισχύος 11 με 12 GW έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο. Το σύνολο ανέρχεται σε 22 GW, είπε, και επομένως πρέπει να σχεδιαστεί ποια θα είναι η συνέχεια. Στην ομιλία του χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα τις διεθνείς διασυνδέσεις. Όπως τόνισε, χρειάζονται ισχυροί ηλεκτρικοί διάδρομοι προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, ώστε να γίνει η χώρα παραγωγός πράσινης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να μεταφέρει πιθανώς και ποσότητες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι: 
ενώ η χώρα πορεύεται στον αστερισμό της δήθεν εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε μια όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή -και όχι μόνο- φτώχεια και 
ενώ αποσαρθρώνονται οι όποιες παραγωγικές δραστηριότητες αντέχουν ακόμη, παρά την παρατεταμένη πολύμορφη κρίση, 
ένα ολόκληρο σύστημα εργάζεται για την επέκταση των ενεργειακών αγορών, σε όφελος των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης.

Η Αυστρία, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το 2019 η πρώτη χώρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με ποσοστό 75%. Ωστόσο, η συγκεκριμένη χώρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται σε ποσοστό άνω του 60% στην πρώιμη ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, όμως, δεν μπορεί εύκολα να επεκτείνει τα υδροηλεκτρικά έργα, εξαιτίας κοινωνικών αντιδράσεων, και η πολιτική της έχει στραφεί προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια και πρόσφατα αποφάσισε την επέκταση της ηλιακής ενέργειας.

Η Γερμανία, που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια αντιδράσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, εξασφάλισε πρόσφατα ηλεκτρική σύνδεση με προγραμματισμένο υπεράκτιο κόμβο αιολικής ενέργειας της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα, με συνολική παραγωγική ικανότητα τουλάχιστον 3 GW. Η Γερμανία αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από διασυνδέσεις με εννέα (χώρες), μεταξύ των οποίων και η Αυστρία και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Και οι δύο χώρες, Αυστρία και Γερμανία, ουσιαστικά επιζητούν να αποφύγουν την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ και, παράλληλα, να συνεχίσουν την επιδεικτική κούρσα του πρωταθλητισμού στα ποσοστά ανανεώσιμης ενέργειας. Έτσι, η Αυστρία σώζει τον τουρισμό στις αυστριακές Άλπεις, ενώ η Γερμανία εξάγει εξοπλισμό μεταφέροντας το περιβαλλοντικό κόστος εκτός των συνόρων της και ενισχύει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Για λόγους σαν τους παραπάνω, αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση της «από μηχανής θεού» ελληνικής κυβέρνησης – αν δεν την υπέβαλαν οι ίδιοι. 

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, που -εν μέσω κρίσης- έφεραν τη χώρα στην όγδοη θέση παγκοσμίως στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αντί να πανηγυρίζουν γι’ αυτό, οφείλουν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό:

  • Για την πρωτιά στο υψηλό ενεργειακό κόστος, που οδηγεί την κοινωνία σε πρωτοφανή «εξοικονόμηση ενέργειας», όπως βαφτίζονται η ενεργειακή φτώχεια στα νοικοκυριά και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις,
  • Για την πολιτική του «ενεργειακού κόμβου», που στην πραγματικότητα σημαίνει πολιτική για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών, την οποία προωθούν -μέσα από ταμεία δήθεν ανάκαμψης, από τη φορολογία των Ευρωπαίων πολιτών- την καταστροφή της κοινωνίας και του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
  • Για την καλλιέργεια της πλάνης ότι εργάζονται για τη σωτηρία του πλανήτη, ενώ στην πραγματικότητα προτεραιότητά τους είναι οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Με βάση τα παραπάνω, αυτό που έχουμε να συστήσουμε στους εμπνευστές του νέου σχεδίου είναι: να ξεχάσουν την απευθείας σύνδεση με Αυστρία – Γερμανία και να εργαστούν με προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

30.10.2022

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

energynetwork2020.wordpress.com – energynetwork2020@gmail.com

f/b: Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια
+ posts