Το ΜεΡΑ25 θέλει να σώσει την ΕΕ από τον εαυτό της

Το ΜεΡΑ25 θέλει να σώσει την ΕΕ από τον εαυτό της

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα ΠΡΙΝ στο φύλλο 6-7/4/2024.v

Με μια σύντομη δήλωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι το ΜέΡΑ25 βρίσκεται «μήνες τώρα» σε εντατικές διαβουλεύσεις με πολιτικές οργανώσεις και κινηματικούς χώρους […]». Οι διεργασίες αφορούν την πολιτική εκλογική συνεργασία του χώρου αυτού στις ευρωεκλογές. Οι πολύμηνες «εντατικές» αυτές διαβουλεύσεις αφορούν σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε τη ΛΑΕ αλλά και την Αναμέτρηση, η οποία έχει πάρει και η ίδια πρωτοβουλίες συνάντησης με το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές.

Στο κεντρικό ζήτημα των επερχόμενων ευρωεκλογών, δηλαδή στη στάση της κάθε δύναμης απέναντι στην ΕΕ, το ΜέΡΑ25 δεν «μασάει τα λόγια του».

Ήδη στην ιδρυτική του Διακήρυξη περιγράφει τη στάση του απέναντι στην ΕΕ ως εξής: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη (όπως σχεδιάστηκε και όπως εξακολουθεί να λειτουργεί) ήταν καταδικασμένη να πυροδοτήσει τραπεζικές κρίσεις που μετατρέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σιδερένιο κλουβί αυτο­τροφοδοτούμενης, ταξικά ανάλγητης, λιτότητας με αποτέλεσμα την πολιτική και ηθική της απαξίωση. ‘Ομως, μετά τη δημιουργία της ευρωζώνης, το κόστος εξόδου είναι μεγάλο τόσο για τη χώρα που εξέρχεται όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη – η οποία κινδυνεύει, στην περίπτωση της αποδόμησης του ευρώ, να συρθεί σε μια μεταμοντέρνα έκδοση της δεκαετίας του 1930».

Όσον αφορά την ευρωζώνη το ΜέΡΑ25 -καθώς για την ΕΕ δεν συζητάει για αποδέσμευση- λέει ότι σε περίπτωση αποδόμησης του ευρώ η Ευρώπη κινδυνεύει να επιστρέψει στη δεκαετία του ‘30, δηλαδή στο κλίμα βαθιάς κρίσης και κοινωνικής διάλυσης που γέννησε τον φασισμό. Ευρώ ή κρίση, διάλυση και φασισμός λέει το ΜέΡΑ25 αναπαράγοντας τα επιχειρήματα όλου του «ευρωπαϊκού τόξου», των τραπεζιτών και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Αυτό που πάνω απ’ όλα «φοβάται» το ΜέΡΑ25 είναι η διάλυση της ΕΕ. «Όσο σαθρά κι αν είναι τα θεμέλια της ΕΕ, όσο κι αν θεμελιώθηκε ως καρτέλ βιομήχανων και τραπεζιτών, όσο αυταρχική κι αν είναι, η αποδόμησή της γιγαντώνει τη μισαλλοδοξία, ενισχύει τον αποπληθωρισμό, και πριμοδοτεί τις πιο μισανθρωπικές πολιτικές δυνάμεις της ηπείρου μας. Αυτός είναι ο λόγος που, σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται από τους προοδευτικούς δημοκράτες να λειτουργούμε ως ριζοσπάστες ευρωπαϊστές […]. Αυτό είναι το εγχείρημα στο οποίο συστρατεύεται το ΜέΡΑ25 επιλέγοντας την στρατηγική ΕΝΤΟΣ & ΕΝΑΝΤΙΟΝ: Εντός της ΕΕ. Εναντίον αυτής της ΕΕ!»

Προκειμένου να «σώσει» την ευρωζώνη και την «Ευρώπη» απ’ τον κίνδυνο να «ξαναγυρίσει στην δεκαετία του ‘30»,το ΜέΡΑ25 εκπόνησε ένα «πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής “Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη” (European New Deal)».Το στίγμα της συμφωνίας αυτής, το τρίπτυχο πάνω στο οποίο οικοδομούνται οι επιμέρους προτάσεις είναι «Ευρωπαϊκός Διεθνισμός/Οικονομικός Ορθολογισμός/ Κοινωνική Απελευθέρωση»! Όπως μας εξηγεί η Διακήρυξη «ο πατριωτισμός των Ελλήνων και ο ευρωπαϊκός διεθνισμός αποτελούν το εξ αδιαιρέτου προαπαιτούμενο για τον οικονομικό ορθολογισμό που λείπει τόσο από την Ελλάδα όσο κι από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.»

Ώστε αυτό που λείπει στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στην Ελλάδα δεν είναι η ανατροπή της κυριαρχίας της εκμετάλλευσης, των πολυεθνικών, της μαύρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, της στρατιωτικοποίησης και της προετοιμασίας για πόλεμο, αλλά ο «ορθολογισμός» τον οποίο θα διδάξει την αστική τάξη σε Ελλάδα και Ευρώπη το DIEM25!

H «δημοκρατική», «πράσινη» και «αλληλέγγυα» Ευρώπη με βάση την ΕΕ που οραματίζεται το ΜΕΡΑ25 θα προκύψει μέσα από την «ασυμβίβαστη» υλοποίηση των «εφτά τομών», των εφτά μέτρων «ρεαλιστικής ανυπακοής», τόσο ρεαλιστικής, που είναι ζήτημα αν έχει κάτι από ανυπακοή. 

Έτσι στα εφτά μέτρα της Διακήρυξης βρίσκουμε προτάσεις όπως αυτή για την αναδιάρθρωση του χρέους και σύνδεσης του ρυθμού αποπληρωμής του με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Όμως αναδιάρθρωση του χρέους θα υπάρξει οπωσδήποτε καθώς η υπέρογκη αύξησή του μετά το 2030, οπότε και λήγει η ρύθμιση, καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή του και τέτοιες συζητήσεις ήδη γίνονται. Επίσης, προτάσεις για το φορολογικό που προβλέπουν μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% (!) και μείωση του ανώτερου ΦΠΑ από το 24% στο 18% χωρίς καν να τολμά να ψελλίσει το αίτημα της «κατάργησης του ΦΠΑ» στα τρόφιμα και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης! Στις εφτά τομές περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας» με τη διατήρηση του ΤΑΙΠΕΔ και την μετατροπή του σε «Αναπτυξιακή Τράπεζα» (χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται αν θα είναι δημόσια ή ιδιωτική) και κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στις δε «14 προτάσεις» που προέκυψαν από το πρόσφατο συνέδριο του ΜέΡΑ25 και εμπλουτίζουν τα παραπάνω περιλαμβάνονται θέσεις όπως: «απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ […] Ειρηνευτικός ρόλος στην περιοχή Ελλάδας και Ευρώπης»! Το ΜέΡΑ25 είναι τόσο φιλοΕΕ που θέλει να βάλει την ΕΕ του Σαρλ Μισέλ, της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Εμανουέλ Μακρόν, που την προετοιμάζουν για πόλεμο, να παίξουν ειρηνευτικό ρόλο στην περιοχή ακόμα και να φύγουν από το… ΝΑΤΟ! 

Το ΜέΡΑ25 δεν προτείνει την ανάπτυξη «ταξικής πάλης» στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ούτε στοχεύει στο να πληγεί η οικονομική και πολιτική εξουσία του κεφαλαίου και πολύ περισσότερο να καταργηθεί. Ο στόχος του είναι ένα σοσιαλφιλελεύθερης κοπής κοινωνικό συμβόλαιο, καθώς όπως μας λέει στη Διακήρυξη «από τότε που μετατραπήκαμε σε χρεοδουλοπαροικία, πτωχεύουν ταυτόχρονα εργοδότες και εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, εισαγωγείς και εξαγωγείς. Σε αυτό το νέο, ιδιότυπο, καθεστώς ο μόνος ωφελημένος είναι η παρασιτική, παρεοκρατική εγχώρια ολιγαρχία που ταυτίζεται με τους δανειστές […]».

Έτσι τα πιο ξεφτισμένα φαντάσματα της σοσιαλδημοκρατίας, στην «Μπλερική» της εκδοχή, ενός παραγωγικού και όχι «παρασιτικού» καπιταλισμού, εντός της ιμπεριαλιστικής ΕΕ που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, εισαγωγείς και εξαγωγείς κ.λπ. (αλλά θα αντιπαλεύει την «παρεοκρατία»!) στο πλαίσιο του «κοινωνικού, οικολογικού και δημοκρατικού μετασχηματισμού της ΕΕ» επανέρχονται και μάλιστα με τις αξιώσεις «αριστερής πολιτικής» και «ριζοσπαστικής αριστεράς». Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους!

 

 

Αντώνης Δραγανίγος
+ posts